توصیه میشود هنگام افطار از آغاز کردن غذا با آب سرد و نوشابه خودداری شود. مصرف مایعات زیاد به خصوص مایعات خنک با رقیق کردن اسید و آنزیمهای دستگاه گوارش سبب اختلال در هضم و جذب مواد غذایی شده و باعث درد شکم و نفخ میشود.
بهتر است روزه را با آب گرم، شیر گرم یا چای کمرنگ به همراه خرما یا کشمش باز کرده و به تدریج از مواد غذایی سبک استفاده کرد.
وعده افطاری باید دارای ویژگیهای یک صبحانه باشد، به طور مثال نان سبوسدار و پنیر با گردو یا سبزیجات، تخم مرغ آبپز، فرنی و شیر برنج انتخابهای مناسبی برای وعده افطار هستند.
توصیه میشود از سبزیجات و میوه در هنگام افطار و همچنین در فاصله بین افطار تا سحر، به دلیل اینکه منبع خوبی از آب و فیبر هستند و مانع بروز یبوست میشود، استفاده شود.
مصرف بامیه و زولبیا که دارای مقادیر زیادی قند و چربی، اسیدهای چرب اشباع و ترانس است، بسیار محدود شود. به طور کلی زیادهروی در مصرف مواد قندی و شیرین از جمله حلوا، در وعده افطار علاوه بر اینکه منجر به اضافه دریافت انرژی و چاقی میشود، موجب تضعیف سیستم ایمنی بدن میشود.
به فاصله 2 ساعت بعد از افطار بهتر است وعده شام مصرف شود که میتوان در این وعده غذاهایی مانند انواع سوپ و آش رقیق حاوی حبوبات و سبزیجات و همچنین حلیم کم چرب مصرف کرد. غذایی که در وعده شام مصرف میشود باید کم چرب و کم نمک باشد.
در دو وعده افطاری و شام مصرف انواع سبزیجات، سالاد، سبزی خوردن و همچنین لبنیات از جمله ماست کم چرب و دوغ کم نمک باید مورد توجه قرار گیرد، زیرا مصرف این گروههای غذایی معمولا در بین روزهداران کاهش مییابد.
برای تامین آب مورد نیاز پس از صرف افطار و تا قبل از خواب، به تدریج انواع میوهجات به خصوص میوههای آبدار از جمله هندوانه، طالبی، چای کمرنگ و سایر مایعات به ویژه آب برای جبران کم آبی بدن میتوان استفاده کرد.
در وعده شام به جای استفاده از نوشیدنیهای شیرین مانند نوشابههای گازدار، آبمیوههای صنعتی و انواع شربتها توصیه میشود از آب آشامیدنی سالم، دوغ و عرقیات سنتی کم شیرین استفاده کرد.
مریم مهارت، رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز
انتهای پیام