مصلحین قرآنی و کمکی برای حفظ خانواده‌ها
کد خبر: 4150048
تاریخ انتشار : ۰۴ تير ۱۴۰۲ - ۰۷:۱۴
به انگیزه هفته قوه قضائیه

مصلحین قرآنی و کمکی برای حفظ خانواده‌ها

معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری خراسان‌جنوبی با اشاره به فعالیت مصلحین و حکمین قرآنی گفت: با فعال بودن این افراد در محلات و ایجاد سازش و حل اختلاف خارج از حوزه دادگاه و بازگشت زوجین به زندگی مشترک، دیگر شاهد از هم پاشیدن کانون گرم خانواده نخواهیم بود.

حجت الاسلام یدالله وحدانی نیا، معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری خراسان‌جنوبیحجت‌الاسلام یدالله وحدانی‌نیا، معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری خراسان‌جنوبی در گفت‌وگو با ایکنا از خراسان‌جنوبی به‌مناسبت هفته قوه قضائیه با گرامیداشت یاد امام و شهدای واقعه هفتم تیر اظهار کرد: با توجه به وجود اختلافات در فضای زندگی زوجین که اصل وجود آن به لحاظ تفاوت دنیای زن با دنیای مرد بدون مانع است، اما احساسی عمل‌کردن در فضای اختلافات زندگی و قضایی کردن اختلافات خود یک آسیب است.

وی با بیان اینکه بهترین راهکار با هدف مبدل نشدن اختلافات به تنش در فضای زندگی خانوادگی، بالا بردن مهارت‌های ارتباطی است، تصریح کرد: چنانچه بناست این اختلاف با وجود فرد ثالث مدیریت شود مراجعه به مشاور خانواده توصیه می‌شود و به موازات و با هدف قضازدایی و باورمندی به اینکه واقعا قضایی کردن اختلافات در گام نخست اقدام مناسبی نبوده و خود آسیبی است در دل آسیب دیگر، لذا بر آن شدیم تا افراد معتمد محلات و دارای ذی‌نفوذ کلامی را با محوریت مساجد و امام جماعت مساجد هدف، با نام «حکمین و مصلحین قرآنی» آموزش دهیم.

وحدانی‌نیا ادامه داد: با استناد به آیه 35 سوره نساء که می‌فرماید: «وَإِنْ خِفْتُمْ شِقَاقَ بَيْنِهِمَا فَابْعَثُوا حَكَمًا مِنْ أَهْلِهِ وَحَكَمًا مِنْ أَهْلِهَا إِنْ يُرِيدَا إِصْلَاحًا يُوَفِّقِ اللَّهُ بَيْنَهُمَا إِنَّ اللَّهَ كَانَ عَلِيمًا خَبِيرًا؛ و شما ای حاکمان شرع و عُقلا و بزرگان خانواده اگر از جدایی و ناسازگاری میان زن و شوهر بیم داشتید، پس داوری از خانواده مرد، و داوری از خانواده زن برای رفع اختلاف برانگیزید که اگر هر دو داور قصد اصلاح داشته باشند، خدا میان دو داور توافق و سازگاری ایجاد می‌کند تا به صلاح زن و شوهر حکم کنند؛ یقیناً خدا به نیات و اعمال شما دانا و آگاه است»؛ در استان حدود 94 مصلح آموزش دیده‌اند.

وی با بیان اینکه در بیرجند پنج مسجد هدف داریم که 12 نفر از مصلحین قرآنی در این مساجد فعالیت دارند، بیان کرد: مصلحین و حکمین قرآنی در مساجد هدف که تلاششان جهادی و نشئت گرفته از دغدغه‌مندی آن‌ها در موضوعات خانوادگی است، بازه زمانی فعالیت خود را در مسجد هدف در طول هفته خود تعیین می‌کنند و با این هدف که دعاوی حقوقی و شکایات کیفری مرتبط با حوزه خانواده قبل از ارجاع به دادگاه‌های خانواده و یا شوراهای حل اختلاف به مساجد نزد مصلحین ارجاع می‌شود.

معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری خراسان‌جنوبی اظهار کرد: با تلاش مصلحین توانمند در جلساتی که با دعوت از زوجین به محل مسجد انجام می‌شود در جهت صلح و سازش و آشتی آن‌ها تلاش می‌شود و اگر سازش شد اختلاف زوجین که در قالب شکایت یا طرح دعوی حقوقی بوده همان جا بایگانی شده و نتیجه سازش به دادگستری اعلام می‌شود.

وحدانی‌نیا با بیان اینکه اگر هم سازش نشد با اعاده آن در چرخه رسیدگی قضایی قرار می‌گیرد، تصریح کرد: موضوع  تربیت مصلحین و حکمین قرآنی قبل از ایام کرونا آغاز شد؛ سال‌های کرونایی وقفه‌ای ایجاد کرد و پس از برداشتن پروتکل‌ها با جدیت دنبال شد.

وی افزود: با برگزاری دوره‌های آموزشی در مرکز و سایر حوزه‌های قضایی استان عملا به‌کارگیری این ظرفیت از نیمه دوم سال ۱۴۰۰ تقریبا آغاز شده و هدف نیز بهره‌گیری از این ظرفیت در راستای سازش اختلافات زوجین به‌صورت کدخدا‌منشی و با حضور افراد معتمد در محلات است.

معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری خراسان‌جنوبی در پاسخ به این سؤال که این امر چه اندازه به کاهش جرم و یا مراجعه به دادگاه کمک می‌کند، ادامه داد: مسلماً با سازش اختلاف خارج از حوزه دادگاه و بازگشت زوجین به زندگی مشترک و در نتیجه تلاش بعدی که زوجین در راستای فراگیری مهارت‌های ارتباطی داشته باشند تا سازش آنان پایدار باشد دیگر شاهد از هم پاشیدن کانون گرم خانواده نخواهیم بود، چراکه با از هم پاشیدن خانواده فرزندان طلاق و زنان خودسرپرست در جامعه در معرض انواع آسیب‌ها و سوء‌استفاده‌های اقتصادی و اخلاقی قرار می‌گیرند. به خصوص وقتی زن پشتوانه اقتصادی در نتیجه از هم پاشیدن کانون خانوادگی نداشته باشد برای تأمین نیاز مالی ممکن است فریفته و جذب باندهای قاچاق مواد مخدر شده یا وارد سیاه‌چاله مخوف فساد اخلاقی شود.

وی با بیان اینکه در حال حاضر تعداد ۹۴ مصلح و حکم قرآنی در سطح استان برای حکمیت و سازش در دعاوی خانواده فعالیت دارند، افزود: این افراد معمولا نیروهای بازنشسته فرهنگی و سپاه و سایر دستگاه‌های فرهنگی که دارای نفوذ کلامی بوده و چهره مقبول در محلات داشته باشند، هستند که پس از آموزش کار خود را آغاز می‌کنند.

معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری خراسان‌جنوبی با بیان اینکه مردم محلات از این ظرفیت اطلاع ندارند و این در واقع رسالت رسانه‌های دیداری و شنیداری است تا فرهنگ‌سازی و اطلاع‌رسانی کنند، بیان کرد: هدف غایی این است که به‌گونه‌ای در محلات فرهنگ‌سازی شده و مردم مطلع باشند که خود از این ظرفیت بدون ارجاع به مصلحین از طریق دادگاه مراجعات به مصلحین با هدف صلح و سازش استفاده کنند.

وحدانی‌نیا یادآور شد: شناسایی آسیب‌ها و جرایم و مشکلات را توسط افراد دیگری تحت عنوان دیده‌بانی پیشگیری داریم که در بستر سامانه جامع ارتباطات مردمی با قوه قضائیه (سجام) به نشانی sajam.scpd.ir انجام می‌شود و از باب نظارت افراد بر یکدیگر و بر مسئولان دیده‌بانان نیز نیروهای مردمی در محلات هستند که از جمله دیده‌بانان همین مصلحان هستند، اما به‌دلیل اینکه گزارش‌گیری کاملا محرمانه و با درج کد گزارش دریافت می‌شود هویت دیده‌بانی مشخص نیست.

وی بیان کرد: در این بخش ما ۱۷۴۴ دیده‌بانی مردمی در سطح استان داریم و در سال ۱۴۰۱ با توجه به موضوع اغتشاشات و درگیر بودن دیده‌بانان گزارشات کمتری نسبت به سال قبل دریافت کردیم، اما به هر حال تعداد 76 گزارش دریافت شد که ۳۶ گزارش آن به نتیجه رسید. گزارشات نیز مرتبط با مشکلات در محلات است؛ از مراکز توزیع مواد مخدر و پاتوق‌های مصرف مواد و مراکز فساد تا زمین‌خواری و تصرفات غیرمجاز و تا آسیب‌های مدیریتی در حوزه ادارات و مشکلاتی که در ادارات وجود دارد.

انتهای پیام
captcha