کد خبر: 4099444
تاریخ انتشار : ۲۳ آبان ۱۴۰۱ - ۱۰:۳۰

پراکندگی کتابخانه‌ها در استان کرمان مناسب نیست

مدیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی استان کرمان با بیان اینکه کمبود کتابخانه در بعضی از شهرستان‌ها و مرکز استان وجود دارد، گفت: بعضی از مناطق شهر کرمان فاقد کتابخانه هستند و این امر مشارکت و همت مسئولان، نهادها و خیران را می‌طلبد تا در راستای مسئولیت‌های اجتماعی خود برای احداث کتابخانه اقدام کنند.

احمد وفایی مدیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی استان کرمان

احمد وفایی، مدیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی استان کرمان در گفت‌وگو با ایکنا از استان ضمن تبریک سی‌امین دوره هفته کتاب جهموری اسلامی ایران با شعار «ما همانیم که می‌خوانیم»، گفت: در مجموع اداره‌کل کتابخانه‌های عمومی استان ۱۳۳ باب کتابخانه عمومی و مشارکتی در شمال و جنوب استان با بیش از ۱۲۰ هزار عضو فعال وجود دارد.

وی با بیان اینکه پس از دوران کرونا میزان نسبی عضویت و امانت در کتابخانه‌های عمومی استان افزایش یافته است، ادامه داد: در دوران کرونا کتابخانه‌ها نیز بی‌آسیب نبودند که کاهش عضویت، امانت و تعطیلی از مهم‌ترین آسیب‌های این دوران بود که در حال حاضر جبران شده است و در یک سال گذشته بیش‌ از ۸۰۰ هزار جلد کتاب در کتابخانه عمومی استان امانت داده شده است.

وفایی اجرای طرح «پیک کتاب» در استان برای تحویل کتاب به اعضا در منزل را مورد توجه قرار داد و افزود: در دوران کرونا فعالیت کتابخانه‌ها در فضای مجازی پیگیری می‌شد که با استقبال خوبی روبه‌رو بود و بیش از ۶۰ هزار دنبال کننده در فضای مجازی پیگیر موضوعاتی با محوریت کتاب بودند که این فعالیت‌ها همچنان ادامه دارد. در آن دوران بالغ بر ۱۰۰ هزار مطلب با محوریت کتاب در فضای مجازی نشر داده شد.

وی با اشاره به وجود یک میلیون و ۷۲۰ هزار جلد کتاب در کتابخانه‌های عمومی استان، گفت: این آمار نسبت به سال گذشته، ۷۰ هزار جلد افزایش داشته است و ما به‌دنبال خرید پیوسته کتاب برای غنی‌سازی مخازن کتابخانه‌ها هستیم.

مدیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی استان تصریح کرد: کتابخانه‌ها تنها محلی برای امانت کتاب نیستند لذا برنامه‌های فرهنگی متعددی در کتابخانه‌ها برگزار می‌شود که نشست‌های کتابخوان، معرفی کتاب‌ها، جلسات نقد و بررسی و مطالعاتی، جمع‌خوانی، کارگاه‌های شعر و آموزشی، برنامه‌های مناسبتی، داستان‌نویسی، جشنواره قصه‌گویی و... از جمله فعالیت‌هایی است که در راستای ترویج فرهنگ کتاب‌خوانی و جذب اعضای کتابخانه‌ها انجام می‌شود.

وی توجه ویژه به عضو کودک در کتابخانه‌های عمومی را مهم دانست و گفت: در حال حاضر بیش‌ از ۳۵ هزار عضو کودک در کتابخانه‌های استان وجود دارد که نسبت به سال گذشته رشد ۶۰ درصدی داشته است. همچنین بیش‌ از ۲۵۰ هزار جلد کتاب کودک در کتابخانه‌های استان وجود داد و به دنبال تجهیز و زیباسازی بخش‌های کودک در تمام کتابخانه‌های استان هستیم.

وفایی با اشاره به وجود ۳۰ باب کتابخانه مشارکتی در استان، پراکندگی کتابخانه‌ها در استان را نامناسب دانست و گفت: کمبود کتابخانه در بعضی از شهرستان‌ها و مرکز استان وجود دارد. بعضی از مناطق شهر کرمان فاقد کتابخانه هستند و این امر مشارکت و همت مسئولان، نهادها، بنگاه‌های اقتصادی و خیران را می‌طلبد تا در راستای مسئولیت‌های اجتماعی خود برای احداث کتابخانه اقدام کنند.

وی با بیان اینکه نهاد کتابخانه‌های استان آماده همکاری برای اخذ مجوز تأسیس کتابخانه و تأمین کتاب و نیروی انسانی آن است، ادامه داد: در بعضی از شهرستان‌ها از جمله سیرجان وضعیت تعداد و پراکندگی کتابخانه‌ها مناسب است اما در شهرستان‌هایی مانند کرمان، جیرفت و... کمبود کتابخانه وجود دارد که باید مورد توجه مسئولان، خیران و بنگاه‌های اقتصادی قرار گیرد.

مدیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی استان به تغییر محیط و فضا‌سازی کتابخانه‌های استان نیز اشاره کرد و گفت: در راستای ایجاد فضایی شاداب در کتابخانه‌ها، تجهیز و بهسازی کتابخانه‌ها با جدیت در حال پیگیری است که در کل استان بیش از ۴۰ کتابخانه و در شهر کرمان نیز کتابخانه‌های مرکزی، مسجد جامع، مفتح، یزدانی‌فر و زنگی‌آباد آماده شده‌اند.

وی با بیان اینکه بیشتر کتاب‌هایی با موضوع دینی، ادبی، اللهیات، قرآنی و داستانی امانت گرفته می‌شود، به نسخه‌های قدیمی کتاب‌ها اشاره کرد و گفت: کتاب‌های مستهلک و  آنها که تجدید چاپ نمی‌شوند پس از ترمیم دوباره به کتابخانه‌ها برمی‌گردند و از کتاب‌هایی که جزو کتب نفیس قرار دارند حتماً نسخه الکترونیک و فایل pdf تهیه می‌شود.

وفایی به کتابخانه‌های سیار در مناطق محروم نیز اشاره کرد و افزود: در این ارتباط دو شیوه وجود دارد که هم به‌صورت غیررسمی در قالب پیک کتاب و یا برنامه‌های نهادهای دیگر در این ارتباط انجام می‌شود و یک برنامه‌ به‌صورت رسمی در حال پیگیری است که به خودروی مناسب، کتابدار ویژه، طراحی مناسب و... نیاز دارد. در حال حاضر دو مورد از این کتابخانه‌های سیار در استان در حال پیگیری است که یک مورد به‌زودی به نتیجه می‌رسد.

مدیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی استان کرمان در پایان به برنامه‌های مختلف این نهاد برای معرفی کتاب خوب به کودکان و نوجوانان تأکید و اظهار کرد: در این راستا تمام همکاران در نهاد کتابخانه‌های عمومی استان کرمان با مهدکودک‌ها و مدارس برای معرفی کتاب در ارتباط هستند. همچنین نشست‌های معرفی کتاب، جمع‌خوانی کتاب، قصه‌گویی و... برگزار می‌شود که با استقبال خوبی مواجه شده است.

انتهای پیام
captcha