دانشجویان متناسب با نیاز روز جامعه تربیت شوند
کد خبر: 4094192
تاریخ انتشار : ۰۲ آبان ۱۴۰۱ - ۱۶:۰۵
آیت‌الله رمضانی:

دانشجویان متناسب با نیاز روز جامعه تربیت شوند

عضو مجلس خبرگان رهبری گفت: یکی از مسائلی که دانشگاه اهل بیت(ع) باید در نظر داشته باشد این است که پژوهش‌ها را به شکل مسئله‌محور مورد توجه قرار دهد تا شاهد حل مشکلات جامعه در ابعاد گوناگون سیاسی، فرهنگی و اقتصادی باشیم.

آیت‌الله رمضانی

به گزارش خبرنگار ایکنا، مراسم سال جدید تحصیلی دانشگاه بین‌المللی اهل بیت(ع)، امروز دوشنبه 2 آبان‌ماه برگزار شد.

آیت‌الله رضا رمضانی، دبیرکل مجمع جهانی اهل بیت(ع) و عضو مجلس خبرگان رهبری در این مراسم به سخنرانی پرداخت که سخنان وی در ادامه می‌آید؛

خوشبختانه در دو سه سال اخیر تغییرات خوبی در بخش نرم‌افزار و سخت‌افزار در دانشگاه بین‌المللی اهل بیت(ع) تحقق پیدا کرده و امیدواریم این حرکت خوب مسئولان دانشگاه به لحاظ کمی و کیفی ادامه پیدا کند تا به مسیر استاندارد بین‌المللی برسد چراکه دانشگاه بین‌المللی باید استانداردهای بین‌المللی را رعایت کند. به همین مناسبت به برخی نکات اشاره می‌کنم و امیدوارم دانشگاه اهل بیت(ع) از جهت علمی نیز در راستای تحقق تمدن اسلامی مسیر درست خود را طی کند و از مسئولان هم تقاضا دارم به این دانشگاه توجه بیشتری داشته باشند.

رابطه علم و اخلاق

زمانی مقام معظم رهبر سه توصیه به دانشجویان داشتند؛ توصیه اول این بود که علم را درست بیاموزند. توصیه دوم تهذیب و توجه به مسائل اخلاقی و توصیه سوم درباره سلامتی بود. یعنی دانشگاه در پی سلامت جامعه و مخصوصاً سلامتِ تَن باشد چراکه در فعالیت‌های علمی دانشجویان نقشی ارزنده دارد. علم یکی از شاخصه‌های تمدن اسلامی در کنار عقلانیت، عدالت و گفتمان است. زمانی مسلمانان و دانشمندان اسلامی مرکز ثقل علوم بودند و باید این پیشرفت‌های علمی در میان مسلمانان به شکل دقیق و عمیق ادامه داشته باشد و این یکی از وظایف دانشجویان است که در راستای پیشرفت نظام جمهوری اسلامی ایران باید در نظر داشته باشند.

در دنیای امروز تنها جایی که انقلاب دینی در آن رخ داده ایران بوده و این نظام، نگاه حداکثری نسبت به فهم مسائل دینی دارد بنابراین امیدواریم این علم دینی در کشورهای اسلامی جای خود را پیدا کرده و راهکاری برای تحقق تمدن اسلامی باشد. علم باید حتماً در کنار اخلاق، معنویت و تهذیب قرار گیرد وگرنه تهدیدزا خواهد بود و فرصتی برای رشد جامعه در پی ندارد. امروزه هرچه جلوتر برویم نیاز به اخلاق و معنویت بیشتر می‌شود هرچند برخی می‌گویند چه ضرورتی به اخلاق است اما در جواب باید گفت اگر علم به دست اخلاق سپرده شود آنگاه منافع بیشتری برای جامعه بشری در پی خواهد داشت.

وظایف دانشگاه اهل بیت(ع)

در روایات نیز ذکر شده که بالاترین معرفت انسانی این است که به نوعی خودباوری برسد و قبل از ارتباط با دیگران، ارتباطی عمیق و وثیق با خودش برقرار کند. نکته مهم این است که باید به نخبگان جامعه باید به میزان بیشتری توجه شود و یکی از وظایف دانشگاه نیز گزینش جوانان نخبه است تا در حوزه‌های کاری خودشان تاثیرگذار باشند و بتوانند سمت و جایگاهی در جامعه داشته باشند. این یکی از اهداف مهم دانشگاه بین‌المللی اهل بیت(ع) است بنابراین ریاست محترم و هیئت رئیسه در گزینش دانشجو باید به این اصل مهم توجه داشته و نخبگان را وارد این دانشگاه کنند.

وظیفه دیگری که در این دانشگاه باید به طور دقیق مورد توجه قرار گیرد گفتمان عقلانیت و عدالت است چراکه جمهوری اسلامی ایران، سیستم و مدل سیاسی خاصی به نام مردم‌سالاری دینی ارائه می‌دهد و این فرصت هم برای افراد فراهم می‌‌شود که به انحاء مختلف نظرات خود را بیان کنند بنابراین باید تلاش‌های بیشتری در این زمینه در دانشگاه اهل بیت(ع) صورت گیرد. البته منظور ما معنویت مسئولیت‌پذیر است و افراد باید به گونه‌ای بار بیایند که در عرصه اجتماعی احساس مسئولیت کنند. موضوع دیگری که دانشگاه باید در نظر داشته باشد این است که پژوهش‌ها را به شکل مسئله‌محور در نظر داشته باشد تا شاهد حل مشکلات در جامعه در ابعاد گوناگون سیاسی، فرهنگی، اقتصادی و ... باشیم و دانشگاه هم باید موانع پیش روی پژوهش را تسهیل کند.

شخصیت امام خمینی(ره) الگوی جوانان امروز

یکی از مواردی که به میزان زیادی مورد تأکید ماست این است که باید یک رویکرد بین‌المللی را در این دانشگاه پیگیری کرده و با دانشگاه‌های سایر کشورها در ابعاد مختلف علمی و فرهنگی ارتباط داشته باشیم. دانشگاه باید دانشجویان را به گونه‌ای تربیت کند که متناسب با نیازهای جامعه امروزی باشد و در این راستا لازم است که کارهای فرهنگی را به میزان بیشتری مورد توجه قرار دهد. البته کار فرهنگی آسان نیست بلکه نیازمند نوعی مهندسی است و باید بر اساس شاخص‌های دینی و متناسب با فرهنگ ملیت‌های مختلف آن را مورد توجه قرار دهیم تا اثرگذاری و کارآمدی بیشتری داشته باشد. در این راستا باید اتاق‌های اندیشه‌ورزی تعریف شوند تا اهداف ما در این زمینه به شکل بهتری محقق شوند.

دانشگاه اهل بیت در کنار بارگاه ملکوتی امام خمینی(ره) است و دانشجویان لازم است از این همنشینی بهره‌مند شوند و استفاده کنند. به هر حال شخصیت امام ذخیره‌ای الهی، نه تنها برای مسلمانان بلکه برای جامعه امروز بشری بود و توانست ادبیات جدیدی را در جهان حاکم کند تا مردم در مقابل نظام‌های استعماری و استثماری مقاومت کنند. شخصیت امام؛ جامع، معنوی و عدالت‌خواه است لذا باید الگویی برای دانشجویان امروز باشد.

همچنین اساتید نیز نقش‌های مهمی بر عهده دارند چراکه تاثیر مهمی در تربیت دانشجو دارند لذا باید خود را متناسب با ادبیات بین‌المللی به روز کرده و مطالعات خود را توسعه دهند. ارتباط با دانشجویانی که از اقصی نقاط دنیا در این دانشگاه حضور پیدا کرده‌اند از اهمیت بالایی برخوردار است و استاد این دانشگاه باید با ادبیات و فرهنگ این ملیت‌ها آشنا باشد چراکه می‌تواند به بهبود کیفیت تدریس آنها کمک کند. نکته دیگری که اساتید باید به آن توجه داشته باشند این است که در این دانشگاه علاوه بر نقش تعلیمی، دنبال نقش تربیتی هم باشند.
آخرین نکته بنده این است که اساتید باید تفکرمحوری را به دانشجویان یاد دهند تا اهل تفکر و اندیشه‌ورز باشند، چراکه فلسفه‌‌ورزی بسیار مهم‌تر از فلسفه‌خوانی است. این دانشگاه و همچنین مجمع جهانی اهل بیت(ع) باید به سمت تخصص‌گرایی بروند یعنی افرادی که در اینجا کار می‌کنند باید فهم بین‌المللی داشته باشند که این هم لوازمی دارد که باید در جای خود به آن پرداخته شود.

 

انتهای پیام
captcha